Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Εκ μέρους της διοργάνωσης με χαρά, σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη και στο 3o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού – Artozyma 2018 από τις 24 έως και τις 26 Φεβρουαρίου του 2018. 

Το πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της «8ης Διεθνούς Έκθεσης Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής – Μηχανημάτων Εξοπλισμού και Έτοιμων Προϊόντων – Artozyma 2018» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), διοργανώνει η GRUPPOFL υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, τη στήριξη του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» και την αρωγή και χορηγία της HELEXPO-ΔΕΘ.

H Artozyma, τόπος συνάντησης για αρτοποιούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, αποτελεί παράλληλα ένα εθνικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου θα διαγωνιστούν αρτοποιοί από όλη την Ελλάδα.

Θα προκριθούν έξι (6) τετραμελείς ομάδες που καθημερινά θα διαγωνίζονται βάσει του προγράμματος με διαφορετική θεματολογία προκειμένου να αναδειχθεί η νέα Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα βαθμολογούνται βάσει των ικανοτήτων τους που θα εκφραστούν μέσα από τα θέματα:

 • Παραδοσιακά Ψωμιά,
 • Πατροπαράδοτο Ελληνικό Πρωινό,
 • Αρτοκαλλιτεχνήματα από ζυμάρι (θέμα ελεύθερο).

 • Επιπλέον εκτός διαγωνιστικού πλαισίου θα παρουσιαστεί από την προηγούμενη Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας το ειδικό θέμα «Ελληνικό Πρωινό χωρίς γλουτένη».

Οι άνθρωποι του 3oυ Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού – Artozyma 2018 και της εταιρείας GRUPPOFL σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Στόχοι της εκδήλωσης

 1. H προβολή και ανάδειξη της ελληνικής Παράδοσης και του Πολιτισμού μέσα από τις ιστορικές διαδρομές της τέχνης του ψωμιού όπως αναδεικνύονται στο βάθος του χρόνου, στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο της αρτοποιίας σε ολόκληρη τη χώρα.
 2. Συγκεντρώνουμε όλες τις ξεχασμένες εθνικές παραδοσιακές συνταγές ώστε να δημιουργήσουμε την «Κιβωτό του Νώε» της ελληνικής αρτοποιίας. Μια διαχρονική Τράπεζα Πληροφοριών, ένα σημείο αναφοράς και γνώσης για το ευρύ κοινό, έναν κόμβο επικοινωνίας και μάθησης για “μικρούς” και “μεγάλους” αρτοποιούς, μελλοντικούς αρτοποιούς, προμηθευτές και εμπόρους του κλάδου.
 3. Η δημιουργία Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας με σκοπό τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις προκειμένου να αναδειχθούν οι ποικιλίες και τα είδη του ελληνικού ψωμιού, ο παραδοσιακός φούρνος, η ιστορία και τα ιδιαίτερα αρτοποιήματα της κάθε περιοχής της χώρας μας.

θέμα του Διαγωνισμού

Με τον γενικό τίτλο «Ξεχασμένες Γεύσεις» οι συμμετέχοντες στο 3o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού – Artozyma 2018 θα διαγωνιστούν στις παρακάτω κατηγορίες:

Ημέρα 1η (Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018):

 • Παραδοσιακά Ψωμιά.
  Συνταγές ψωμιών που λησμονήθηκαν στον χρόνο.

Ημέρα 2η (Κυριακή25 Φεβρουαρίου 2018):

 • Πατροπαράδοτο Ελληνικό Πρωινό.
  Ξαναβρίσκοντας τις Αλμυρές και Γλυκές γεύσεις του παρελθόντος.

Ημέρα 3η (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018):

 • Αρτοκαλλιτεχνήματα από ζυμάρι.
  Η Τέχνη του Ψωμιού συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία.
 • Εκτός Διαγωνισμού, οι νικητές της προηγούμενης διοργάνωσης παρουσιάζουν την ίδια μέρα το ειδικό θέμα «Ελληνικό Πρωινό χωρίς γλουτένη». Για άλλη μια φορά η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας πρωτοπορεί και ετοιμάζει ελληνικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη για αυτούς που πρέπει ή θέλουν να την αποφύγουν.